Technieken

Wat is glas?

Glas bestaat uit zand(kwarts), soda en kalk. Heel vroeger is hieruit waarschijnlijk ‘toevallig’ glas ontstaan, doordag brand of bliksem deze elementen vervormde. Ongeveer 7000 jaar geleden begon de mens glas te gebruiken. Glas heeft de moleculaire structuur van een vloeistof, maar is pas bij 900 graden vloeibaar. Door het smeltproces kunnen verschillende kleuren glas met elkaar en in allerlei vormen versmolten worden.  Juist vanwege dit smeltproces leent glas zich uitstekend voor kunstobjecten.

 IMG_1593IMG_1592IMG_1589IMG_1594IMG_1595

Glas-fusing:

Het samensmelten van verschillende kleuren glas is een heel oude ambacht. Al in de Romeinse tijd werd deze techniek gebruikt. De kleuren in het glas worden gevormd door verschillende metaaloxiden, die als grondstof aan het glas zijn toegevoegd. ijzeroxide zorgt bijvoorbeeld voor een groene kleur. De verschillende kleuren glas worden in een speciale oven gelegd en afwisselend gesmolten of afgekoeld. Het hele traject bestaat uit verschillende fases. Glas-fusing is een langdurig en kwetsbaar proces. Het moet nauwkeurig gestuurd en gecontroleerd worden.

Geboorteschaal Elle Rhodé
Geboorteschaal Elle Rhodé

 

Het resultaat: glaskunst

Door dit bijzondere smelttraject, kun je allerlei vormen maken. Van vlakke panelen, tot schalen en zelfs beelden van glas.

DSC06860
Glas gieten

Beelden van gegoten glas.

Naast ovengevormd glas, zoals hierboven beschreven, kunnen beelden gemaakt door het gieten van vloeibaar glas van 1100 graden in een daarvoor geprepareerde mal.

Plukken van vloeibaar glas uit oven
Plukken van vloeibaar glas uit oven
DSC06866
Glas gieten in mal
Endles Joy
Endles Joy. Van gegoten glas

Koude glasbewerking zoals graveren:

DSC09180
Wapen van ‘ZIJP’ in glas gegraveerd
Portret in glas gegraveerd
Portret in glas gegraveerd